Żeberka w miodzie

Składniki:

1 kg żeberek wieprzowych
sól, pieprz
olej
2 łyżki koncentratu
pomidorowego
2 łyżki ketchupu
2 łyżki miodu
10 dkg suszonych moreli
2 łyżki majeranku

Przygotowanie:

Żeberka myjemy, solimy, nacieramy majerankiem. Odstawiamy
na godzinę do lodówki. Później podsmażamy je na złoty kolor
i przekładamy do garnka.
Do naczynia z wodą (1/2 litra) dodajemy miód, koncentrat pomidorowy i ketchup. Mieszamy i wlewamy do żeberek. Dusimy na małym ogniu, do momentu, aż będą miękkie. Pod koniec dodajemy suszone morele.
Podajemy z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Żeberka w miodzie to jedna z moich ulubionych potraw. Niezbyt droga, łatwa i szybka w przygotowaniu, a do tego efektowna.