Pieczeń z szynki w porach

Składniki:

mięso wieprzowe (szynka myszka
lub ogonówka bez tłuszczu)
0,5 małego selera
3 pory
1 średnia cebula
1 marchew
1 pietruszka
1 łyżeczka tymianku
1 płaska łyżeczka bazylii
1 płaska łyżeczka oregano
0,5 łyżeczki estragonu
1 płaska łyżka soli
1 płaska łyżka białego pieprzu
0,5 łyżeczki imbiru
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
6 ząbków czosnku
¼ szklanki bulionu
1/2 kostki masła
3-4 łyżki drobno posiekanych
orzechów włoskich (niemielone)
100 ml whisky
250 ml bulionu warzywnego
3-4 łyżki śmietany 30%

Przygotowanie:

Orzechy włoskie rozdrabniamy. Połowę cebuli drobno siekamy, resztę kroimy w piórka. Por dzielimy na części, zielone rozdzielamy na płaty – białe kroimy w cienkie słupki. Trzy ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Pozostałe kroimy w plasterki. Warzywa (seler, marchew, pietruszkę) kroimy w cienkie słupki. Powierzchnię szynki nacinamy w kostkę na głębokość około 0,5 cm. Nacieramy przyprawami, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, drobno posiekaną cebulą, solą, cukrem, orzechami i zostawiamy na 2-3 godziny. Szynkę okładamy płatami pora i obwiązujemy przędzą. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym masłem (zużywamy 1/4 kostki) dodajemy pokrojony por, cebulę, czosnek, pokrojone warzywa i whisky. Wszystko zalewamy bulionem warzywnym (polewamy z góry, aby namoczyć liście pora). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 110°C przez około 2 godziny. Po upływie dwóch godzin wyciągamy szynkę, a z pozostałych po pieczeniu warzyw przygotowujemy sos. Redukujemy płyn na patelni, dodajemy resztę masła, szczyptę białego pieprzu, doprawiamy solą do smaku, dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej, 3-4 łyżki śmietanki 30% i podgrzewamy (nie dopuszczamy do wrzenia), sos z warzywami podajemy osobno.

Do podania możemy zostawić liście pora, w których piekła się szynka.