Kieszonki schabowe

Składniki:

6 plastrów schabu
wieprzowego (grubości 1,5cm)
350 g szpinaku
155 g suszonych pomidorów
w oleju z ziołami
100 g czarnych oliwek
100 g startego
sera mozzarella
25 g pomidorów koktajlowych
papryka czerwona i żółta
80 g wędzonego boczku
2 woreczki białego ryżu
6 ząbków czosnku
1 cebula
1 cytryna
150 ml oliwy z oliwek
sól, pieprz, kurkuma
1 łyżeczka musztardy Dijon
50 ml oliwy z oliwek
sok z połówki cytryny
1 sałata lub mix sałat
1 opakowanie pomidorków
koktajlowych

Przygotowanie:

Mięso:
Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, dodajemy 2 ząbki drobno posiekanego czosnku. Smażymy około 2 minuty. Dodajemy szpinak, drobno posiekane suszone pomidory oraz czarne oliwki i smażymy około 5 minut. W schabie wycinamy kieszonki, następnie nacieramy je solą i pieprzem. Do wcześniej przygotowanego szpinaku dodajemy starty ser mozzarella i dokładnie mieszamy. Tym nadzieniem napychamy kieszonki schabu. Smażymy po 5-6 min z każdej strony.

Ryż:
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, następnie wrzucamy 2 drobno posiekane ząbki czosnku i 1 cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula i czosnek zeszklą się, dokładamy drobno posiekany wędzony boczek i smażymy na złoty kolor. Dodajemy łyżeczkę kurkumy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wrzucamy wcześniej ugotowany ryż, dokładnie mieszamy i smażymy około 5 minut.

Sałata:
Do sałaty przygotowujemy sos winegret z 50 ml oliwy z oliwek, soku z połowy cytryny, 1 ząbka drobno posiekanego czosnku, 1 łyżeczki musztardy Dijon. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Polewamy tak przygotowanym sosem sałatę i pomidory koktajlowe.